©Photo – Escape Hunt

Vandaag is de medewerking tussen werknemers en werkgevers van uiterst belang. Dit helpt om spanningen te verlichten, relaties op te bouwen en voor een moment de kloof in hiërarchie in het bedrijf te verkleinen. Met andere woorden, elk bedrijf heeft professionele solidariteit nodig. In de afgelopen jaren is er steeds vaker gekozen voor een nieuw type evenement om aan deze behoefte te voldoen: teambuilding.

Teambuilding kan verschillende vormen aannemen, van avontuur tot eenvoudige excursies. Maar wat zijn de huidige trends voor een origineel en succesvol zakelijk evenement?

1. De Escape Game

Dit is een nieuwe vorm van ontspanning die onlangs in Europa is ontstaan. Het combineert groepscohesie, avontuur en plezier. Het doel is eenvoudig, kom uit een kamer waarin je bent opgesloten, los puzzels op dankzij de ontdekking van aanwijzingen, allemaal in minder dan 60 minuten.

Verschillende instellingen in België bieden Escape games van zeer goede kwaliteit. Bijvoorbeeld, “Escape Hunt” in Brussel biedt de mogelijkheid om als onderzoeker te duiken in drie verschillende scenario’s: de gestolen Mannekenpis, onderzoek een mysterieuze verdwijning in een bar of zet zelfs de hand op Aziatische artefacten die verdwenen zijn.

salle escape game team building
© Escape Hunt – “Mystère au bar du canal”

1.2 De mobiele Escape Game

Hetzelfde concept bestaat ook in mobiele versie. Dit betekent dat een dergelijke game specifiek voor een evenement kan worden getransporteerd en gemonteerd. Daarom is het mogelijk om deze activiteit te organiseren op de plaats van uw keuze, waardoor u een unieke of uitzonderlijke plaats kunt kiezen.

Eccolaluna is het enige bedrijf in België dat dit unieke concept realiseert. Ze noemden deze activiteit “Escape to Victory”. Het principe is simpel: elke groep ontvangt een grote doos die geleidelijk zijn geheimen onthult. Zodra het vakje is geopend, begint het aftellen. Door puzzels, raadsels en groepstests op te lossen, ontdekken de teams hoe ze de bom “Gekke Wetenschapper” kunnen ontwapenen. Het spel eindigt als ze daar aankomen voordat de tijd om is. Een box kan 8 tot 15 spelers laten deelnemen, wat betekent dat het met meerdere boxen mogelijk is om tegelijkertijd met een grote groep te spelen. Dit ontsnappingsspel kan overal (binnen en buiten) worden gespeeld en duurt 2u15 inclusief briefing en debriefing.

2. De Cooking Challenge

Zoals de naam doet vermoeden, is dit experiment bedoeld om uw culinaire kunst te oefenen samen met uw collega’s. Dit helpt om hulp en begrip in een groep te verbeteren, omdat niet iedereen dezelfde vaardigheden heeft. De uitdaging kan verschillende vormen aannemen: volg of verbeter een recept of bedenk samen een gerecht met alleen een paar basisingrediënten.

Het voordeel van deze teambuildingsactiviteit is dat deze gemakkelijk op veel verschillende plaatsen kan worden georganiseerd. Daarom kun je er waarde aan toevoegen door een ongewone, originele plaats te reserveren, om gezelligheid  aan je Cooking Challenge te brengen.

Er zijn enkele bedrijven die betrokken zijn bij de voorbereiding van een dergelijk evenement, bijvoorbeeld Eccolaluna dat verschillende aanbiedingen voor alle soorten behoeften biedt. Ze organiseren ook andere evenementen gericht op teambuilding. Ze ontwikkelden bijvoorbeeld het concept “Church Boat”: het is een boot met een twaalftal roeiers die achter elkaar zijn geplaatst en slechts één bestuurder die alle anderen moet leiden. Een luisterend oor bieden en zorgzaamheid is dus erg belangrijk. Het ere-punt van deze activiteit is dat het leiderschap bevordert.

showroom keuken bulthot teambuilding
© Photo – OneHouseStand – In de showroom van Véronique & Bernard

3. De schattenjacht

Een belangrijk activiteit van leuke Team-building evenementen is de schattenjacht, die geschikt is voor zowel klein als groot. Een nieuw systeem heeft dit concept radicaal veranderd en er een digitale dimensie aan toegevoegd: de QR-code. Inderdaad, het is nu mogelijk om uw eigen schattenjacht te maken, waarbij u de gewenste thema’s kan toevoegen, afhankelijk van het doel. Doe dit allemaal in een exotische plek om voor een efficiënt en onvergetelijke teambuilding te zorgen.

kasteel team building
© Photo – OneHouseStand – In het kasteel van Ariane

4. Het goede doel evenement

Een nieuwe trend is om de focus van het team op een meer menselijk doel te richten. Deelname aan een goede doel kan zeer verheugend zijn voor een medewerker en helpt om hun zelfvertrouwen te versterken.

Het evenement kan verschillende vormen aannemen, van het maken van een gigantische muurschildering die verkocht moet worden, tot het herstellen van oude kleren voor daklozen. Het doel is om plezier te hebben terwijl je betekenis geeft aan wat je maakt. Eccolaluna organiseert ook dit soort evenementen, waarbij een deel van de opbrengst van de activiteit aan verenigingen wordt geschonken.

pull laine tricot
© Photo – Unsplash – Dan Gold

5. De City Game

Vaak in de vorm van leuke uitdagingen, is de City Game een nieuwe manier om een stad te ontdekken en de groepssfeer te verbeteren. Het doel is om per groep binnen een bepaalde tijd een maximaal aantal uitdagingen op te lossen, waarbij elke uitdaging meer of minder punten oplevert. Event Masters is een Belgisch bedrijf dat zich onder meer bezighoudt met het realiseren van dit soort stadsspelletjes. Ze zijn ook organisatoren van veel andere teambuildingsevenementen en worden op dit gebied erkend.

Het is ook mogelijk om dit soort uitdagingen in een privaat eigendom te organiseren, zolang het domein groot genoeg is en vol zit met atypische plekken.

City game team building
© Photo – Event Masters

Als conclusie, is de keuze van de activiteit het belangrijkste voor een teambuilding. Dit zal voldoen aan de medewerkingsbehoeften van uw groep. Als u op zoek bent naar een leuke activiteit, ga dan naar Escape Game, City Game of Treasure Hunt. Als er behoefte is voor waardering en samenwerking, dan moet u u richten op de Cooking Challenge of het liefdadigheidsevenement.

Zoekt u ook een exclusieve en originele plek om uw teambuilding te organiseren?

Ontdek het hier

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*